Dostawcy


Mleczna Droga

Ania Łuczywek i Rafał Duszyński kilka lat temu wyprowadzili się z miasta, by mieszkać blisko natury i żyć z tego, co sami wyprodukują. Dziś mają piękne gospodarstwo z kilkoma hektarami ziemi pod Kazimierzem, małe stado mlecznych krów rasy jersey oraz manufakturę serów i jogurtów, które podbijają serca, i podniebienia polskich smakoszy.

więcej


Ekologiczne Pieczarki z Dąbrówki

Dorota i Tomasz Grelowie w Dąbrowce mają hodowlę pieczarek brązowych, ale też bardziej egzotycznych grzybów wykorzystywanych w kulinariach: boczniaka ostrygowatego i cytrynowego, eryngi, nameko, shitake czy soplówki. Oferują doskonałej jakości, świeże grzyby z hodowli z certyfikatem ekologicznym.

więcej


Skarby Natury Oleje z Zabłocia

Pani Jolanta i Eligiusz Peciowie zawsze mieli maszynę do tłoczenia oleju w gospodarstwie. Korzystali z niej ich rodzice i dziadkowie. Pięć lat temu postanowili podzielić się najwspanialszymi, świeżymi, bardzo zdrowymi olejami tłoczonymi na zimno z ziaren z ich własnych upraw z większą ilością osób. Tak powstały Skarby Natury. Dziś w ofercie mają kilkanaście olei (m.in. z gorczycy, czarnuszki, dyni ostropestu, rzepaku, lnu czy wiesiołka), a także mielone siemię lniane, lędźwian, mąki ze starych odmian zbóż. Pani Jolanta prowadzi też zajęcia edukacyjne dla dzieci ze szkół i przedszkoli.

więcej


Sensual Studio Ceramiki

Sensual to pracownia ceramiki artystycznej, która zajmuje się projektowaniem unikatowych form użytkowych – pater, mis, talerzy, ale też rzeźb, które były prezentowane między innymi na International Biennale of Ceramics w Hiszpanii oraz Austrii. Studio powstało w 2007 roku, prowadzą je Katarzyna i Arek. Kasia ukończyła grafikę wraz z aneksem z ceramiki. w pracowni prof. Adama Myjaka w Instytucie Sztuk Pięknych w Lublinie. Fascynuje ją sztuka japońska i jej wpływ, co niewątpliwie czuć w projektach Sensual. Arek jest po prostu miłośnikiem piękna i stroną techniczną zarówno studia jak i butiku. SENSUAL współpracuje z w naszą restauracją, projektując unikatowe naczynia na specjalne zamówienie naszego szefa kuchni. Od tego roku prowadzą też butik w Kazimierzu Dolnym przy ulicy Lubelskiej 11, gdzie prezentują swoje naczynia. Przy okazji chcą krzewić świadomość, że przestrzeń wokół siebie można wypełnić unikatowymi przedmiotami.

więcej


Żeby Kózka

Gospodarstwo Żeby Kózka znajduje się w miejscowości Celejów w pobliżu Kazimierza Dolnego. Z dala od szlaków komunikacyjnych, pod lasem w otoczeniu wąwozów. Kozy hodują od 2010, stawiają na etyczną hodowlę i naturalny sposób żywienia. Są zakochani w swojej pracy, wkładają w nią serce. Zimą kozy jadają zboże i siano, latem dodatkowo całe dnie spędzają na pastwiskach. Żeby Kózka produkuje rewelacyjne jogurty, twarożki oraz pachnące orzechowo sery dojrzewające. Lokalne, prawdziwe, najwyższej jakości.

więcej


Danielina.pl

W malowniczej, wiejskiej przestrzeni na skraju lasu pan Ryszard Kraciuk z rodziną odnalazł swoje miejsce na ziemi. Dawny folwark z gorzelnią dziś stał się nie tylko ich miejscem zamieszkania, ale i pracy. Życie w zgodzie z naturą to ich metoda na prowadzenie hodowli i upraw, dzięki czemu uzyskują produkty najwyższej jakości. Gospodarstwo rolne ma 270 ha, na których znajdują się stawy rybne, hodowla danieli, jeleni, koni śląskich oraz krów mięsnych rasy Limousine i Aberdeen Angus.

więcej